Japchae - nudelsalat
Dejlig nudel salat - den fulde version
Japchae er en nudelsalat, som består af flere marinede grøntsager og nudler. Salaten kan laves med eller uden kød. Salaten tager lidt tid, da der er meget skylle, snitte, marinere og stege processer, men den er det værd.
- 2 store (tørrede) shiitake svampe eller 5 andre svampe
- 120 g. oksekød - du kan bruge noget andet kød
- 4-6 fed hvidløg
- Soya
- Sesamolie
- Ristede sesamfrø
- 2 æggeblommer
- 120 g. spinat evt. kinesisk spinat
- 2-3 forårsløg
- 1 stort løg
- 1-2 gulerødder
- ½-1 rød peber
- 120 g. sweet potato nudler
- Peber/frisk chili
Udblødning
- Udblød shiitake svampene i rigeligt fx natten over - skift gerne vand undervejs
- Udblød nudlerne i rigeligt vand i 1-2 timer
Svampe
Når de skal bruges klemmes vandet ud. Hvis du bruger friske svampe, så start herfra efter du har rengjort dem:
- Skær svampene i strimler
- Mariner dem i samme dressing som kødet i
Kød
- Skær kødet i tynde strimler (½-1 cm) - længden i mund-venlig længde
- Mariner kødet - hvis du har noget af Lones Kød Marinade, kan du også bruge den:
Marinade
- 2 hvidløg - presset eller hakket
- 2 tsk. sukker
- Peber/chili
- 4 tsk. soya
- 2 tsk. sesamolie
- Lidt sesamfrø
Fordel marinaden mellem kød og svampe, og lad det marinere min. 1 time gerne op til 6 timer. Hvis det er kylling, skal det marinere i kortere tid ellers bliver konsistensen svampet - op til 2 timer.
Spinat
- Skyld spinaten
- Blanchér spinaten
- Afkøl spinaten straks efter vandet er hældt fra, ved at lægge den i koldt vand
- Når den er afkølet, pres vanden ud
- Skær spinaten i mindre stykker - fx ved at skære klumpen af spinat igennem i et kryds
- Mariner spinaten i 1 tsk. soya og 1 tsk. sesamolie
Nudler
- Kog nudlerne - pas på de ikke får for meget!
- Afkøl nudlerne straks efter vandet er hældt fra, ved at lægge dem i koldt vand
- Når de er afkølet, klip dem i mindre stykker
- Mariner dem i 2 tsk. sesamolie, 1 tsk. soya og 1 tsk sukker
Æg-strimler
- Pisk æggeblommerne
- Varm en pande op med lidt sesamolie eller en neutral olie
- Sluk for panden
- Fordel blommerne på panden i et tyndt lag
- Vend æggemassen, så den får 1 min. på hver side
- Når den er afkølet, rul den og skær den i tynde strimler
Grøntsager og kød
- Skyl/rens grøntsagerne
- Skær i strimler
- Svits dem på en pande hver for sig i lidt sesamolie og med lidt hvidløg og salt
- Svits svampene
- Svits kødet nogle minutter, kødet skal være rosa inden i. Pas på ikke at svitse for meget kød på én gang, for så kommer kødet til at koge og ikke stege
Japchae salat
De stegte grøntsager, kødet, spinaten, nudler og æg vendes i dressing:
- 2 hvidløg, presset eller hakket
- 1 spsk. soya
- 1 spsk. sukker
- 2 tsk. sesamolie
- Peber/chili
- Sesamfrø
Salaten kan spises nu dvs. lidt lun eller varmes KORT op inden servering.
Hvis salaten først skal spises efter nogle timer eller dagen efter, så bland de enkelte dele sammen, men vent med at putte dressingen på før lige inden anretningen.